Dia Mundial contra el càncer de còlon a la ciutat de Barcelona: diferents activitats remarquen la rellevància d’aquest càncer i la seva prevenció 

  • Aquest any s’han organitzat diversos actes en col·laboració amb AECC-Catalunya contra el Càncer, Mercats de Barcelona, les farmàcies, els hospitals i els equips d’atenció primària de la ciutat 
  • 10 mercats de la ciutat disposen de punts d’informació, com també els 4 grans hospitals de la ciutat 
  • El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte funciona des del 2010 a la ciutat de Barcelona i s’adreça a homes i dones d’entre 50 i 69 anys

 

Espais informatius a la ciutat de Barcelona

Avui, 31 de març, té lloc el Dia Mundial contra el càncer de còlon, una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i s’estima que es diagnostiquen 5.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort i a Catalunya moren aproximadament 2.100 persones per càncer cada any, i la majoria es produeixen en persones de més de 54 anys.

Per tal de donar a conèixer la rellevància d’aquest càncer i com es pot prevenir, com també la tasca del Programacancercolon16 de detecció precoç del càncer de còlon i recte a la ciutat de Barcelona, s’han organitzat les següents accions comunicatives:

  • En col·laboració amb Mercats de Barcelona, s’han instal·lat punts d’informació a 10 mercats de la ciutat (Les Corts, Ninot, Concepció, Fort Pienc, Sagrada Família, Sant Andreu, Bon Pastor, Guineueta, Trinitat i Montserrat), de 10 a 13h, on les persones que hi acudeixin rebran informació per part de voluntaris d’AECC-Catalunya contra el Càncer i es podran emportar una peça de fruita.
  • Els 4 grans hospitals de la ciutat (Clínic, Mar, Sant Pau i Vall d’Hebron) compten amb punts d’informació, atesos per professionals dels propis hospitals i per voluntaris d’associacions com ara Junts contra el Càncer-FECEC (Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer), on disposen de material comunicatiu del Programa (pòsters, tríptics, enganxines) i on es pot consultar una exposició d’AECC-Catalunya contra el Càncer sobre el càncer de còlon.
  • El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) ha reforçat els elements comunicatius en les farmàcies de les zones on el Programa està en marxa.


El programa a la ciutat de Barcelona

L’any 2010, la ciutat de Barcelona va ser pilot a posar en marxa el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte començant per les àrees integrals de salut Barcelona Esquerra i Barcelona Litoral Mar. El Programa s’adreça a homes i dones de 50 a 69 anys, període d’edat en què la detecció precoç s’ha demostrat beneficiosa. El 2015 el Programa va començar la seva extensió a la resta de la ciutat, de manera que a finals del 2017 aproximadament un total de 400.000 homes i dones de 50 a 69 anys hauran estat convidats almenys un cop a participar.

Aquestes són les properes àrees bàsiques de salut (ABS) on s’implantarà el Programa aquest any, ja sigui per primer cop o engegant una nova ronda:

ABS Mes Districte
8B – Rio de Janeiro-Porta Abril Nou Barris
10B – Ramon Turró Abril Sant Martí
2C – Comte Borrell Abril Eixample
8C – Turó de la Peira Maig Nou Barris
8A – Vilapicina Maig Nou Barris
2I – Sagrada Família Maig Eixample
2E – Casanova Maig Eixample
8J – Cotxeres Juny Nou Barris
2K – Gaudí Juny Eixample
2B – Via Roma Juny Eixample
10C – Poblenou Juny Sant Martí
9I – Casernes Juliol Sant Andreu
9A – Sagrera Juliol Sant Andreu
10A – Vila Olímpica Juliol Sant Martí

Podeu consultar la llista de les ABS on ja s’està aplicant i altres informacions d’interès a la web del Programa: http://www.prevenciocolonbcn.org/

 Com es pot prevenir el càncer de còlon i recte

Tot i que no hi ha cap càncer que es pugui prevenir completament, en el cas del càncer de còlon i recte el llarg interval que transcorre des de l’inici del procés fins al desenvolupament d’un càncer invasiu permet diferents mesures de prevenció que podrien reduir el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer. Aquestes mesures passen per promoure canvis en l’estil de vida dirigits a reduir els factors de risc i potenciar els factors protectors (seguir una dieta rica en fruita, verdura i productes làctics; disminuir el consum de carn vermella; fer exercici; no fumar, etc.). Un aspecte important per a la prevenció consisteix en la participació en programes de detecció precoç, que permeten diagnosticar lesions premalignes de còlon i càncers en estadis molt inicials, reduint-ne així la incidència i la mortalitat.

La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d’unes lesions anomenades pòlips adenomatosos, lesions precanceroses. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el Programa de detecció precoç. Si es detecta en una fase inicial és més fàcil de tractar i més fàcil que es pugui curar, ja que un dels problemes d’aquest tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia. Aquest és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora el pronòstic de la malaltia i redueix l’agressivitat dels tractaments.

 

31 de març de 2016